Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη από τον φωτογράφο Jim Barbayannis



Σύντομο Βιογραφικό: Ο Jim Barbayiannis  είναι ένας σκηνοθέτης / φωτογράφος / editor από την Αθήνα. Ειδικεύεται σε μουσικά βίντεο, video art, και ό, τι περιστρέφεται γύρω από τη μουσική. Η δραστηριότητα του περιλαμβάνει γραφικές τέχνες, κόμικς σχέδιο και βίντεο-προβολές φωτογραφιών σε πειραματικό στάδιο. Χρησιμοποιεί κυρίως την Canon 5D Mark III.

1.       Πως θα περιέγραφες με 3 προτάσεις την δουλειά σου, ως φωτογράφος;
Δεν θέλω να μπω στο τρυπάκι να χαρακτηρίσω την δουλειά μου. Το να χαρακτηρίσει κάποιος δημιουργός την δουλειά του, πολλές φορές, είναι λίγο παγίδα και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί γραφικός. Την δουλειά σου την χαρακτηρίζει ο κόσμος που την αποδέχεται ή όχι.

2.       Πότε και ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με την φωτογραφία;
Από πολύ μικρή ηλικία είχα αρχίσει να ασχολούμαι με την σκιτσογραφία. Θυμάμαι τον πρώτο μου υπολογιστή, ο οποίος ήρθε στα χέρια μου το 1997 με σκοπό να γνωριστώ με με το Corel και το Photoshop. Έτσι μπήκε στην ζωή μου η γραφιστική η οποία με την σειρά της μου δημιούργησε μια ανάγκη στο να «ψαχτώ» με τη ζωντανή εικόνα. Κάπως έτσι μπήκε λοιπόν στην ζωή μου η φωτογραφία και φυσικά το βίντεο.



3.       Τι θέμα έχουν συνήθως οι φωτογραφίες σου; Ειδικεύεσαι σε κάποιο συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας;
Κυρίως θέμα, φυσικά λόγω ενασχόλησης με τα μουσικά δρώμενα, είναι on stage - off stage shots και μουσικά βίντεο κλίπ. Όμως δεν το αφήνω να κυριαρχεί. Γενικά δημιουργούνται και άλλου ύφους και είδους ανάγκες με σκοπό την έκφραση από μόνες τους. Το μόνο που σιχαίνομαι είναι το "γυμνό". Δεν υπάρχει πιο πολύ-τραβηγμένο θέμα τα τελευταία τουλάχιστον 60 χρόνια. Το θεωρώ δήθεν.

4.       A/M ή χρώμα και γιατί;
Και τα δύο, όχι όμως συνδυαστικά, προς θεού.
Γενικά μπορεί να είναι κάποιο πορτραίτο πχ ,το οποίο να ουρλιάζει για α/μ . Μπορεί κάποιο
Landscape να είναι υπέροχα πλούσιο σε χρώματα, μπορεί όμως να είναι κάποιο άλλο το οποίο να θέλει α/μ , ώστε να δείξει την λεπτομέρεια που ίσως χάνεις.



5.       Ένας φωτογράφος πως βλέπει? Με τα μάτια, το μυαλό, ή τη φωτογραφική μηχανή?
Με την ψυχή. Όσοι ασχολούνται με την δημιουργία το κάνουν για έναν λόγο.
Μπορούν να εκφραστούν έτσι. Να εκφράσουν τα πιστεύω τους, τις ανάγκες τους, ακόμη και κάποια απαγορευμένα θέλω.

6.       Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σου; Έχεις κάποια μούσα;
Η άλλοτε τα όνειρα (κυριολεκτικά), άλλοτε η πραγματικότητα που ζούμε, άλλοτε απλά η στιγμή. Το θέμα είναι πως αντιλαμβάνεσαι το κάθε τι με βάση την δική σου εμπειρία που μέχρι τώρα έχεις αποκτήσει.
Όχι μούσα δεν έχω, ποτέ δεν το πίστευα αυτό σαν έννοια.

7.       Ποιές είναι οι φωτογραφικές σου επιρροές; (διάσημοι φωτογράφοι ίσως και όχι μόνο)
Δεν έχω κάποιες που θέλω να αναφέρω. Καλό είναι να προσπαθείς με το πέρασμα των χρόνων να αποκτήσεις την δική σου υπογραφή, μπορεί να τα καταφέρεις μπορεί και όχι. Καλό είναι να μελετάς αλλά όχι να αντιγράφεις

8.       Οι περισσότεροι φωτογράφοι με την άφιξη της ψηφιακής τεχνολογίας πέρασαν σε αυτή. Εσύ είσαι ένας από αυτούς ή συνεχίζεις να φωτογραφίζεις με φιλμ;
Είμαι από την αρχή υποστηρικτής του ψηφιακού. Να πω την αλήθεια ποτέ δεν συμπαθούσα το φιλμ. Φυσικά δεν λέω, από ρομαντικής πλευράς συμφωνώ αλλά οι εποχές και οι ανάγκες προχωράν με απίστευτη ταχύτητα τα τελευταία 15 χρόνια, όπως το ίδιο αυξάνονται και οι δυνατότητες.

9.       Είσαι πιστός σε κάποια φωτογραφική κάμερα; Τι χρησιμοποιείς αυτή την περίοδο;
Χρησιμοποιώ την Canon 5D Mark III και μου αρέσει πολύ να "παίζω" με την gopro hero3 black.

10.    Κατά την γνώμη σου ποιοι παράγοντες συντελούν στη δημιουργία μιας καλής φωτογραφίας;
Η αντίληψη , η εμπειρία και η κατανόηση εκείνης της στιγμής του κλικ.

11.    Που βλέπεις τον εαυτό σου και την δουλειά σου στα επόμενα 5 χρόνια;
Δεν έχω ιδέα. Σοβαρά. Χαχαχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου