Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

OLYMPUS FLASHBACK - Η ιστορία της OM-1

Πριν από περίπου σαρανταδύο χρόνια, τον Ιούλιο του 1972, η πιο συμπαγής και ελαφριά 35 mm single-lens reflex camera έκανε το ιστορικό της ντεμπούτο: η Olympus M-1, η οποία, ένα χρόνο αργότερα, μετονομάστηκε σε OM-1.

Η OM-1 δημιουργήθηκε από τον θρυλικό μηχανικό της Olympus Yoshihisa Maitani
Εκείνη την εποχή, οι SLR κάμερες, ήταν γνωστές ως βαρύς και μεγάλος εξοπλισμός, με θορυβώδη διάφραγμα το οποίο ταρακουνούσε την κάμερα όταν απελευθερωνόταν. Ο Maitani έθεσε ως στόχο να δημιουγήσει μία κάμερα που θα ξεπερνούσε αυτά τα μειονεκτήματα, και τα κατάφερε! Η OM-1 έκανε ακριβώς αυτό και γνώρισε τεράστια επιτυχία.



Το διαφημιστικό τμήμα είχε πει στον Maitani ότι το μόνο που χρειαζόταν η OM-1 για να ισχυριστούν ότι είναι η "μικρότερη στον κόσμο", ήταν να είναι ένα χιλιοστόμετρο ή ένα γραμμάριο μικρότερη από την αμέσως μικρότερη SLR. Αλλά ο Maitani δεν ήθελε να κάνει κανένα συμβιβασμό, και έτσι επιδίωξε περισσότερα. Είπε ότι αν χρειαζόταν να μετρήσει κανείς την κάμερα με χάρακα για να συγκρίνει το μέγεθός της με μίας άλλης, δεν θα έκανε καμία διαφορά στο μάτι του χρήστη. Αποφάσισε λοιπόν ότι θα έπρεπε να έχει το μισό μέγεθος μιας συμβατικής SLR, ώστε να θεωρείται "μικρή".

Οι ίδιοι οι μηχανικοί της Olympus αμφισβήτησαν τους εαυτούς τους, ανατρέποντας παραδοσιακούς τρόπους σκέψης, και επανασχεδίασαν την κάμερα από το μηδέν. Έτσι δεν δημιούργησαν μόνο μία φωτογραφική μηχανή με το μισό μέγεθος από τις συμβατικές SLR, αλλά κατάφεραν επίσης να βελτιώσουν σημαντικά την αντοχή του κλείστρου, παρατείνοντας την διάρκεια ζωής της κάμερας από 10.000 λήψεις σε 100.000 λήψεις.

Ακόμα και σήμερα, δεκαετίες αργότερα, το πρωτοποριακό πνεύμα του Maitani ζει μέσα από τη νέα γενιά μηχανικών την Olympus, αναλαμβάνοντας προκλήσεις για την δημιουργία όλο και μεγαλύτερης αξίας. Με την ίδια καινοτόμα προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε κατά τη δημιουργία της OM-1, και την ανάπτυξη νέων, state-of-the-art τεχνολογιών, οι μηχανικοί της Olympus δημιούργησαν την σειρά Olympus OM-D.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου